Kuu kummittelee myös hernekeittokattilassa!

Kuu kummittelee myös hernekeittokattilassa!

Oletko joskus valmistanut hernekeittoa ihan itse, alusta asti? Liottamalla herneitä ensin tuntikausia, sitten laittanut ne kattilaan ja hiljaisella tulella haudutellut rokkaa tunteja, maustanut ja haistellut kuinka tuoksu leviää koko huusholliin. Miksi hernekeitto on ajankohtaista juuri nyt?

Paavalinpäivä ennustaa tulevaa hernesatoa

Entisaikaan koko Lounais-Suomessa syötiin hernerokkaa Paavalin päivänä (25.1.) ihan kansallisruokana. Sillä pyrittiin varmistamaan hyvä hernesato seuraavana kesänä. Hernesadon onnistumista luettiin päivän säästä. Tulisi hyvä hernevuosi, jos lunta sataa sen verran, että oljenkorsi peittyy tai reen jälki tukkeutuu lumesta. Jos taas kovin tuiskuaa, tulee katovuosi. Pienikin päivänpaiste päivän aikana lupasi hyvää vuotta ja poutakesää.

Itse rokan valmistuksesta on säilynyt maininta Vihdistä. Sen mukaan edellisenä päivänä pantiin herneet eli pavut veteen likoamaan. Paavalin päivän aamuna nousi rokankeittäjä kolmelta yöllä, sytytti valkean puuhellaan ja pani hernepadan tulille. Näin saatiin jo suuruksesi (nykysuomen sanakirjan mukaan aamiaiseksi, aamupalaksi) papukeittoa. Sitä syötiin sitten koko päivän aterioilla eikä syödessä saanut puhua. Muuten herneiden tuleentuessa, kypsyessä kesällä palot halkeilisivat ja herneet varisevat maahan. Siansorkkia käytettiin hernerokassa höysteenä sen vuoksi, ettei tulisi matoja palkoihin. Ne, joilla ei ollut herneitä eikä siansorkkia, kiertelivät hakemassa niitä naapureista. Varakkaat maksoivat, köyhille annettiin ilmaiseksi. Ruoka-avun keräily on aina liittynyt useimpiin juhlapäiviin.

Paavalin päivä on eri vuosina eri kuunvaiheella. Tänä vuonna 2024 se on täysikuulla varsin tarkasti. Täysikuun aikaanhan sää usein muuttuu siitä mitä se on ollut äskettäin ja palaa sitten täysikuun mentyä äskettäiseensä. Millaista on sinun paikkakunnallasi? Kirjaa ylös Paavalin päivän sää, sillä se enteilee kesän hernesatoja. 

Kuunkierto vaikuttaa hernerokan koostumukseen

Kaupan hernerokka on mitä on. Itse tehtynä, varsinkin jos olet tehnyt useasti, et ehkä ole tiennyt miksi soppa on erilaista eri kerroilla. Toisinaan se käyttäytyy näin: Herneet pysyvät koossa, kuoret irtoilevat jopa sitkeiksi paloiksi keiton pinnalle. Mahdolliset mausteet eivät liukene kunnolla ja porkkananpalaset tai muut kasvikset (mitä sinne keittoon laitatkaan höysteeksi) tai lihanpalat pysyvät kokonaisina. Jos keitto seisoo, siihen tulee kerrostumia, ylimmäksi kirkasta lientä. Syömisen jälkeen herneenkuoria saa tikulla kaivella hampaiden välistä. Ja jos sitä ihan viimeistä tuotosta katsoo, kuoria erottuu vielä sielläkin. Tämä on kasvavan kuunvaiheen keitto. Millaista on täysikuun hernekeitto? Tämän vuoden paavalinpäivän keitto? 

Toisinaan käy näin: Herneet liukenevat nesteeseen, kuoret pehmenevät ja sopasta tulee sakeaa. Mukana olevat kasvikset ja mahdolliset lihanpalat sulavat soppaan ja maustavat sen makoisaksi. Jäähtyessään soppa sakeutuu vaan lisää ja tarvitsee notkeutumiseensa lisää nestettä. Tällainen on vähenevän kuunvaiheen keitto.

Huom. Herneiden käyttäytymiseen rokan keitossa vaikuttaa tietysti myös korjuuajankohdan kuunvaihe. Kaupasta ostettavista hernepusseista ei tätä saa selville. Itse kuivatuista tuon tietää. Korjuuajankohdan voi vaikka merkitä KuuSää-päiväkirjaan. Sitä saa www.kuukauppa.fi tai viikkokirjeiden kera täältä verkkokaupasta.

Valmista soppasi näin:

  1. Huuhtele pussillinen (500 g) herneitä. Poista huonot.

  2. Laita ne likoamaan yön yli tai 10 tunniksi.

  3. Kaada liotusvesi pois ja laita herneet kattilaan.

  4. Lisää 3 litraa vettä. Kuumenna kiehumispisteeseen. Jos teet lihaversion savupotkan kanssa, lisää myös ne kokonaisina. (Ne on kaupassa halkaistu)

  5. Pienennä lämpöä haudutustasoon ja anna hautua tunnin verran.

  6. Keittelyn puolivälissä, jos teet kasvisversion, lisää palsternakka- porkkana- sellerikuutioita. Jos teet lihaversion ota potkat pois, erottele nahka, luut ja liha, pilko liha ja palauta se kattilaan. (Jos käytät savukylkeä tai kinkkukuutioita, lisää ne nyt)

  7. Hauduttele hiljaa poreilevaa soppa vielä toinenkin tunti tai yli.

  8. Mausta meiramilla ja suolalla ja halutessasi sinapilla tai muilla mausteilla.

  9. Soppa on kypsää, kun herneet ei enää vastusta hampaita.

  10. Nauti hyvässä seurassa (hiljaisuuden vallitessa) ????

Kuten huomaat, herkullisen rokan valmistamiseen menee aikaa. Siksi sitä tehdäänkin iso kattilallinen kerrallaan monelle henkilölle tai syöntikerralle. Sitä voi myös pakastaa. Valmista itse rokkasi ja katso mitä tapahtuu. Tässä laskiaista ja paastonaikaa kohti kulkiessa hernesoppa on ajankohtaista ruokaa montakin kertaa valmistettuna ja syötynä. Näe itse keittelypäivien erot. Katsot kuuta kattilassa!

Ps. Herneet rokkaa helposti siellä suolistossa. Meirami hernekeiton mausteena ehkäisee ilmavaivoja.

Kommentit