Kolottaako hampaitasi?

Kolottaako hampaitasi?

Toivottavasti ei! Jos kolottaa, vihloo, juilii, särkee tai muuten on kivuliasta niin suun ja hampaiden terveys on enemmän tai vähemmän ei-toivottavassa tilassa. Jokaisella meistä on kuitenkin enempi ja vähempi hampaita suussa, joten luodaan katsaus suun ja hampaiden hyvinvointiin tässä postauksessa.

Hammashoito on Suomessa tunnetusti kallista ja yksityistä edullisempaan kunnalliseen hammashoitoon on erittäin vaikea päästä. Siksi moni jättää kaksi kertaa vuodessa monta vaivaa ennaltaehkäisevää suuhygiesnistikäyntinsä tekemättä. Suussa ja hampaissa usein ehtii syntyä sitä ja tätä ennen kuin niiden kanssa tehdään mitään. Mikä vaiva hampaissa ja suussa sitten onkaan, siihen saadaan apu tai ollaan saamatta. Tähän vaikuttaa tietenkin, kuu.

Kuunkierron vaikutukset suuterveyteen

Kuu rytmittää elämää maapallolla tunnistamme me sitä tai emme. Kuunkierrossa on eri vaiheita uusikuusta kasvavan kuun pariviikkoisen vaiheen kautta täysikuuhun ja siitä vähenevän kuun pariviikkoisen vaiheen kautta taas uusikuuhun. Tuo kierto kestää noin 29,5 vuorokautta. Näitä kiertoja mahtuu kalenterivuoteemme 12 ja yli jää 11 päivää. Pelkästään tämän yksinkertaisen säännön avulla hammashoidon voi ajoittaa niin että saa hyvän tuloksen hoidolle ja rahoilleen hyvän vastineen.


Kuu säätelee kehomme nesteitä, joita on kasvavalla kuunvaiheella kaikkialla enemmän kuin vähenevällä kuulla. Näin myös suussa ja ikenissä. Tämän vuoksi yleissääntö on, etteivät lähes mitkään suun ja hampaiden hoidon toimenpiteet ole suotuisia kasvavalla kuulla. Hammaskiven poisto sekä sattuu että hammaskivi palaa nopeasti takaisin. Paikat eivät pysy kauaa ja paikkaaminen sattuu. Vain muottien otto oikomishoidon, implattien muotoilun tai proteesien valmistusta varten tulee tehdä kasvavalla kuunvaiheella, jotta “värkit” istuvat ja asettuvat toivotulla tavalla eikä proteeseista ym tule liian tiukkoja. 


Suun ja hampaiden hoito on menestyksekästä ja suotuisaa vähenevällä kuunvaiheella eli täysikuun ja uusikuun välisellä ajalla. Hammaskivi pysyy poissa pitkään, paikkaaminen ei satu ja paikat pysyvät. Hampaanpoisto on hämmästyttävän kivutonta ja kipulääkkeitä ja antibioottikuuria tuskin tarvitaan. Sillat, implantit, kuoret ja proteesit asettuvat kauniisti ja pysyvät pitkään. 


Yksinkertaiseen sääntöön on kuitenkin poikkeuksia vuodenkierron ja kuunkierronkin perusteella. Kun suu ja hampaat ovat herkistyneenä oinas- ja härkäkuukausina sekä -päivinä, joten suussa ja hampaissa olevat vaivat, jos niitä on, ilmenevät erityisesti silloin. Juuri silloin kun niille ei ole suotuisaa tehdä mitään. Hyvien tulosten hammashoidolle on siis suotuisia ja epäsuotuisia ja neutraaleja päiviä. 


Vinkkini hammashoitojen ajoitukseen:

  1. Hanki Wanhan Ajan tai Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen tai Hyvän kuun aikaan kuukalenteri ja katso suotuisat päivät sieltä.

  2. Opettele tunnistamaan vaikka tavallisestakin kalenterista kasvavan ja vähenevän kuun vaihe. Kasvava kuu on mustan ja valkoisen pallon välinen aika. Vähenevä kuu on valkoisen ja musta pallon välinen aika.Tavallisesta kalenterista et näe oinas- ja härkäpäiviä. 

  3. Suunnittele hammaslääkärikäyntisi kesälle, syksylle ja talvelle vähenevän kuun vaiheelle. Konsultoi minua tarvittaessa.

  4. Tule kuuntelemaan 24.1. suun ja hampaiden erikoisteemaluento. Sen löydät verkkokaupasta 


Hymyillään kun tavataan!

Kommentit